Talaşlı imalat, daha büyük bir malzeme parçasından istenmeyen malzemeleri çıkararak istenen şekli oluşturarak yapılan bir prototipleme ve üretim sürecidir. Bir parça, bütün bir malzemeden malzeme artırılarak üretildiğinden bu işlem, çıkarmalı imalat olarak da bilinir.
Modern ürün geliştirmede talaşlı imalat, çoğunlukla CNC makinesi kullanılarak yapılır. Özünde, CNC makinesi CAD tasarım modelleri için yazılım programını kullanır ve tasarımları 3 boyutlu işlenmiş parçalara dönüştürür.
CNC makine türleri, doğrusal ve döner hareketli basit frezeleri, torna tezgahlarını ve form, uyum ve fonksiyonel testler için kullanılabilecek yüksek doğrulukta parçalar üretmek için çok boyutlu olarak çalışabilen çok eksenli daha karmaşık makineleri içerir.
CNC süreci, gerekli kesici yollarını oluşturmak için bir 3D işleme programı kullanılarak işlenmiş karmaşık bir programın CNC makinesine gönderilmesini içerir ve bu program daha sonra gerekli ‘işleme’ prosedürlerini gerçekleştirmek için otomatik bir süreç çalıştırır. CNC makinesi işlemi tekrarlamak üzere programlanabilir, böylece birden fazla parça aynı spesifikasyonlara göre çoğaltılabilir.
Sonuç, en karmaşık konsept modellerinde veya parçalarında bile kesin doğruluk, tutarlılık ve kalitedir. CNC, katı malzemeden .001” toleransla farklı yüzey türlerinde parçalar oluşturabilir. Talaşlı imalatın en önemli avantajlarından birisi çok çeşitli, gerçek ve doğru yoğunlukta malzemelerin kullanılabilmesidir. Parçalar üzerine ayrıca kaplama yapılabilir. Talaşlı imalatta üretim tam olarak otomasyona sahip değildir. Parçanın manuel olarak döndürülmesi gerekir.
Talaşlı İmalat Uygulama Örnekleri
ve çok daha fazlası…
Talaşlı Üretim Malzemeleri
Talaşlı Üretimde Kullanılan Malzemeler
Talaşlı imalat; metal nesneler, parçalar ve aletler üretmek için yaygın olarak kullanılır. İşlenebilen metaller, paslanmaz çelik, alüminyum, pirinç, titanyum ve bakırdır. Paslanmaz çelik, hassas işleme için yaygın olarak kullanılır ve dayanıklılık ve korozyona karşı direnç avantajları sunar. Alüminyum hafiftir, işlenmesi kolaydır ve ucuzdur. Pirinç talaşlı imalat için kullanılan bir diğer ekonomik malzemedir ancak malzemede bulunan çinko ve kalay nedeniyle yarı iletken ürünlerde kullanılmamalıdır. Titanyum güçlü, hafif ve korozyona karşı dirençlidir, ancak diğer malzemelerden daha pahalıdır ve işlenmesi zordur. Bakır çok yönlü ve güçlü bir metaldir ve bir elektrik iletkeni olarak iyi çalışır. Plastikler da talaşlı imalatta sık sık kullanılmaktadır.