Tersine Mühendislik

Tersine Mühendislik Reverse Engineering

Tersine Mühendislik uygulamalarında üstün hizmet kalitesi

Teklif Alın

Tersine mühendislik farklı sektörlerde farklı anlamlarda kullanılan bir terimdir. İmalat sektöründe tersine mühendislik kavramı, fiziksel objelerin çeşitli ölçüm cihazları (optik, lazer tarayıcılar) ile hassas bir şekilde taranıp, çıkan nokta bulutu datalarının 3D modellemeleri yapılarak, CAD datalarının çıkarılma işlemine denir. Tersine mühendislik hizmeti, ürün tasarımının güncellenmesi, mühendislik anlamında iyileştirilmesi, rakip ürünler ile kendi ürününü karşılaştırma ya da 3D datası olmayan ürünü yeniden ürettirme gibi farklı taleplerden dolayı istenilebilir. Otomotiv, beyaz eşya, savunma ve havacılık sektörlerinde tersine mühendislik hizmeti sıklıkla alınır.

Tersine Mühendislik Uygulama Örneklerimiz

Tersine Mühendislik Nedir?

Tersine Mühendislik (reverse engineering),

3 boyutlu modellemesi yani CAD datası bulunmayan ve üretilmiş bir numunesi bulunan fiziksel nesnelerin 3D tarama (3 boyutlu tarama) ile elde edilen nokta bulutu datasının 3 boyutlu modellenmesi yani CAD Datasının oluşturulması işlemidir.

Teklif Alın

Reverse Engineering Nedir?

Reverse Engineering (RE)

Tersine Mühendislik kavramının İngilizce karşılığı Reverse Engineering’tir. Kısaca “RE” olarak gösterilmektedir. Fiziksel olarak var olan yani somut olan bir objenin; tasarımının, fonksiyonunun ya da çalışma yönteminin, tümden gelim yöntemiyle analiz edilmesine reverse engineering denir.

Teklif Alın
Reverse Engineering Uygulama Örneklerimiz

Tersine Mühendislik Yöntemleri

Tersine mühendislik yöntemleri pek çok şekilde mevcuttur. Temas ederek, yani klasik ölçüm cihazları (kumpas, mikrometre, CMM tezgâhları) ile parça ölçülebilir. Ancak bu ölçüm sistemleri ile sadece noktasal ölçüler alınabilir yani nokta bulutu data elde edilir. Bu tersine mühendislik yöntemi genellikle çok basit ve geometrik parçalar için geçerlidir.

Günümüz tasarım teknolojisi, parçaların formlarını klasik şekilde ölçülemeyecek kadar karmaşık hale getirmiştir. Bu yüzden parçaların tüm yüzeylerinden hassas ve hızlı bir şekilde ölçü alabilmek için temassız ölçüm sistemleri kullanılmaktadır. 3D optik tarama cihazı ve lazer 3D tarama cihazı bu ihtiyaca tam olarak cevap vermektedir.

3 boyutlu tarama işleminde parçanın üzerine ışınlar yansıtılarak, 3 boyutlu tarama cihazı üzerindeki farklı açılı kameralar ile çok fazla poz çekilir. Bu pozlar ile sayısal noktalar alınmış olur. 3D tarama faaliyetinden nokta bulutu data elde edilir. Nokta bulutu data üzerinden tersine mühendislik yazılımları kullanılarak, kesitler alınır. Alınan kesitlerin CAD ortamında 3D modellemesi ile .igs, .step, solidpart, polysolid, .xd gibi farklı formatlarda yüzey ve katı modeller hazırlanır. Ayrıca karmaşık geometriye sahip olan modellerde, hızlı yüzey çalışmaları da yapılabilir. Hızlı yüzey çalışması yönteminde kaliteli yüzey elde edilemez ama hızlı bir şekilde nokta bulutuna en yakın yüzey datası elde edilmiş olur. 3 Boyutlu modellemenin nasıl yapılacağı; parça geometrisine, hassasiyetlere, maliyete ve uygulamaya göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmaların sonucunda oluşan data artık 3 boyutlu modelleme (CAD) datasıdır. Bu data kullanılarak, parçalarınızı tekrar tekrar üretebilirsiniz.

Tersine Mühendislik Hizmeti
Tersine mühendislik hizmeti 2 bölüme ayrılır;
1. Ölçüm (Data toplama)
2. 3D Modelleme

Ölçüm kısmı, yukarıda da belirtildiği gibi her türlü ölçüm cihazı kullanılarak, parçalara ait ölçülerinin çıkarılması işlemidir. 3D Modelleme, ölçümden gelen nokta bulutu (STL) verilerin işlenerek, sağlıklı CAD data oluşturma işlemidir. STL data üzerinden modelleme yaparken, dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır;

Ölçülen fiziksel parçanın deformasyonlu olup olmadığının kontrol edilmesi
Parçanın sağ ve sol kısımlarının simetrik olup olmadığının kontrolü
Modellemesi yapılacak olan parçanın bir sistem içinde montajlı olarak çalışması durumu
Modellenecek olan parça enjeksiyondan çıkan bir parça ise, kalıp ayırım hattı, maça çalışma bölgelerinin kontrol edilmesi
Modelleme sonrasında nokta bulutu verisi ile modellenmiş datanın karşılaştırmasının (kalite kontrol) yapılması

Tersine Mühendislik Uygulamaları

Tersine mühendislik uygulamalarının farklı türevleri mevcuttur. Bu uygulamalara yakından bakalım.
1. 3D Datası olmayan ürünlerin, 3D datasını elde etmek ve data arşivi oluşturmak için tersine mühendislik yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
2. Mevcut durumda kullanılan makine, ürün ya da sistemlerin parçalarında sorun yaşanması durumunda 3 boyutlu tarayıcı ile elde edilen nokta bulutu datayı kullanarak oluşturulan CAD data üzerinden imalat talep edebilirsiniz.
3. Ürün geliştirme aşamasında rakip şirketlerin ürünlerinin performanslarını izleyebilmek ve karşılaştırabilmek için 3D tarama hizmetinden faydalanarak, ürünlerin 3 boyutlu modellerini inceleyebilirsiniz.
4. Bilgisayar modeli olmayan ürünlerin tersine mühendislik çalışmaları ile CAD datalarını elde edip, iyileştirme ve revizyon çalışmalarını yaparak, hızlıca yeni bir ürün imalatı isteyebilirsiniz.
5. Çeşitli üreticilerden gelen ürünler ile kendi ürünleriniz arasında analizler ve testler yapmak için tersine mühendislik hizmeti alabilirsiniz.

ve çok daha fazlası…

Tersine Mühendislik Hizmeti Talebi

Siz de tersine mühendislik hizmetinden faydalanmak istiyorsanız, teklif talebi butonumuza tıklayarak, bizimle iletişime geçebilirsiniz.